Thursday, June 9, 2016

Cara Semak Rekod CCRIS Online


To be honest,
aku sendiri tak tahu berapa lama dah bulanan tertunggak yang aku kena bayar untuk PTPTN aku. sebab seingat aku hanya sekali je kot aku pernah bayar dulu.

And I really want to know mcm mana rekod CCRIS aku kat bank negara.

tapi setelah google sana sini, nak dapatkan rekod CCRIS memang hanya dari Bank Negara sahaja.
Nak mintak pos pun boleh tapi mcm banyak prosedur je.

So actually there is another alternative.

RAMCI

Their service is quite fast. Lepas aku setel daftar and bayar rm10 it was only around 20 minutes for the process. then after that kau dpt email mengenai rekod kredit kau.


1) daftar masuk sistem.

lepas berjaya daftar, untuk verification kena upload gambar depan belakang IC (aku buat bentuk pdf),
then any bills yang ada nama kau as penama.
aku upload je pdf bill celcom yang dapat bulan- bulan tu.

after kau dah upload and sent, tak lama lepas tu cek email they will sent basic kredit report yang aku pun xberapa nak faham sangat *lol.

2) after that search untuk beli report kredit for only rm10. rasa mcm byk jugak rm10 tu  tapi ahhh aku nak tgk cepat hahaha

so setelkan bayar payment online , around 5-10 minutes after that kau dah boleh dapatkan
that reports dlm inbox email kau. (email yang didaftarkan pada akaun RAMCI ni ye)

btw that reports ada passwords yang dia akan bgtaw skali dlm email mcm mana nak dpt. but don't worry. that step was easy.


so you will get one reports yang mengandungi hutang2 yang kau kena bayar, and company/organisation mana yang pernah check profile ccris kau.





tadaaaa !! 
so here how it looks like.

okay boleh cuba sekarang :P