Friday, February 6, 2015

Teman.

My dad past away almost ten years ago.
The pain is still in me.
The hole is still there.

For the past ten years,aku hidup tanpa sebarang kasih sayang seorang ayah.
Aku boleh tahan tu.
Aku tahu aku boleh.
"Be strong. Hold on till the end."
That's what my mantra.
Always.

But, what make it more excruciating is seeing your mom, your only mom,
Need to gather her strength alone,
To live.
To live for us.

Sepanjang aku membesar, tiap kali mak aku drive aku duduk sebelah, sampai lah aku y drive dia duduk sebelah pulak, ada satu perkara yang buat hati aku sayu.

Bila?
Tiap kali aku nmpak suami isteri naik motor sama2.
Lebih sayu kalau tengok y naik motor sama2  tu dah umur2 ada cucu, atau sbb saja2 jalan dlm kampung,
Atau beli brg kat kedai runcit depan, atau mlm2 baru balik surau, baru balik dr rumah sedara hujung kg..

Sbb aku sebak.
Sbb aku memikirkan, bila mak aku tua nanti,
Xade sape nk bwk dia naik motor nak pergi mana2.
Xada teman nak bawa dia naik motor ambil angin petang, atau saja2 naik motor pergo kedai runcit depan even td dah keluar beli barang tp nk jugak keluar lg naik motor.
Sebab. Moment tu,bonding tu, itu yang kau nak dgn org y kau sayang.

Mak aku xrasa benda tu sbb ayah aku dah x ada.
Setiap kali aku drive belakang mereka, aku ketap bibir, tahan mengalir air mata.
Sbb apa y aku mampu buat cuma doa.
Doa supaya bahagia y mak aku cari,dia ada.

So, ptg td aku balik rumah. Dah maghrib.
Kejap lagi mak aku bgtahu.
"Mak nk keluar kejap lg nk beli brg sikit,dgn ****."

"Buat ape?"

"Saje. Roti kat rumah pun dah habis."

"Alaa nak ikutttt"

"Apeeee mak naik motor la." Tersengih2 mak aku jwb. Alahai.

"Oh yeke. Ok.kirim nasik goreng. Ihiks"

They went already.

And aku masuk bilik kesat air mata sambil menaip ni ha.

I guess i don't have to hold my tears again seeing old couple riding a bike at the evening menikmati angin petang. :')

*my mom get married on december last year.
I hope she's smiling on the bike now. :)*