Sunday, September 8, 2013

laptop hunting at Danga City Mall


so, i already bought my laptop yesterday :)

i decided to buy it early.
as soon as duit pinjaman masuk, that week jugak mmg kena beli. kalau tak, duit terbang entah ke mana.
lepas tu menangisi nasib kenapa duit laju je mengalir macam air terjun.

sampai kat danga city mall dalam pukul 10 pagi gitu. sbb bajet kedai dalam mall tu mesti dah buka kan.
rupanya kedai2 ni semua tutup lagi. kedai2 laptop semua tak buka lagi. yang buka cuma kedai lain je.
pukul 11.00 pagi baru bukak. itupun baru tarik grill. 11.15 baru la mcm ada rupa IT centre sket.

supposely beli leisure macam biasa kan? tapi takkkkk T.T sebab mak sekolah. ajak mak teman sbb igt sempat la balik rumah dulu, baru pergi sekolah tp rupanya kedai bukak pukul 11.15. jarak mall tu dgn rumah dah la satu jam lebih. sekolah hari sabtu. terkejar nak mencari laptop bajet <rm1500.  :'(

so, since dah tanya kat Forum A ni pasal laptop ape y sesuai dgn life as IT student and small budget, dah tahu nak laptop hunting brand apa.
ada dua je. either Lenovo G400s or Dell Inspiron 14-3437. both i3/2gb/500g.

first, mmg jumpa lenovo. G480 kalau tak silap. but, adik lelaki ada pakai yang ni. it does seems okay. dia pakai pun takda nak bising problem pape. buat men game DOTA okay je kan.
tapi hati nak try brand yang lain pulak lah. haha. pusing dua kali baru kedai jual Dell tu bukak hmmphhhhhhh

yes, mmg ada <1500. but it was dell Vostro. not Inspiron. Inspiron semua >1600.
tak tahu nak buat apa dah. nak pusing lagi, masa dah suntuk.
then, seller tu cakap, dell vostro also okay maaa. *mmg la. nak jual barang kan. semua barang okay.
i was reluctant at first, but what captured me was it has Windows 7. haha
walaupun windows 8 boleh install sendiri START button tp, until today kekok gila nak pakai. nak buat kerja pun susah. software banyak y tak compatible. blerghhhh.
anddd it is i3/2gb/500g. okay lah. walaupun katanya ni business edition, angkut je lahhh.
i asked for 4g ram. so tambah lagi rm75.

then, masa nak bayar. nampak external hard disk. cantik plak tuh. merah maroon . hihi. skali kan jelah.
last sem kat uni baru nak bli. lol.
it's quite affordable. 500g=rm158. 1tera mcm tak ada hati nak bli. maybe sebab makin sedih duit makin kurang. haha.
rabak poket.

vostro 2420
bertambah rabak poket.





and yes, i do recommend people buy your laptop there. or yang seangkatan dengannya.
sebab sumpah mmg banyak pilihan. no wonder my friend also recommended me to go there too. rambang mata. but be careful, look up for the tips how to buy laptops on internet. kadang2 dia tengok kita ni bebodoh je,senang la dia nak tipu kan.
tapi kalau kat tempat korang ada tempat nak beli takyah la nak pergi jejauh sampai danga city mall kan.
hihi.
pergi sana pun sbb memang kat kulai tak tahu nak beli kat mana. kalau  ada pun mmg tak banyak pilihan.

for those nak harga y lagi murah tp nak criteria mcm aku y beli, mmg ada. secondhand. tapi susah lah nak percaya. kita ni dahla perempuan. senang kena tipu. lepas tu, tak ramai kenalan, tak ramai network cm bebudak lelaki kan. nak cari criteria y sama and cheaper, kena kenal orang yang betul. kadang2 rm700 pun da dapat. so, nak tak nak, beli jugaklah yang harga macam ni. tak apa, rezeki Allah kita tak boleh jangka. macam2 boleh jadi :)


misi migrate data ke vostro yawww.




i love you baby vostro. keep healthy unlike my old compaq k. tahun ke-3 dah rosak motherboard. hmmphhh








okay. lepas ni, boleh puasa hari-hari yeee. (Y.Y)




No comments: