Friday, August 30, 2013

berapa umur kita sebenarnya? serious talk.



not quite long ago, i had a conversation with my neighbor. i call her 'mokcik'. hihi.
and one day, i asked her a question.

me : mokcik, dulu masa mokcik mula-mula datang sini atuk cakap jiwa mokcik umur berapa? hihi

mokcik(Mc) : mase tu kita umur 26 tp atuk kata jiwa kita umur 12. hehe

me : yeke? dulu masa kita umur 18 atuk kata jiwa kita baru 14 tahun sebenarnya. huhu. kenape ek mokcik umur jiwa kita tak sama dgn badan?

mc : ohh haritu ada tanya N****(one of the person who is closest to atuk), dia cakap sebenarnya walaupun umur badan kita meningkat tapi ada orang roh dia tak ada kekuatan nak bergerak ke umur yang seterusnya. umur kita memang bertambah ikut tahun. tapi ROH kita tak. sebab setiap roh berlainan kekuatan dia. ROh pun ada makanan dia sendiri.

me: takde kekuatan? makanan? roh punya makanan? apa dia mokcik?

mc : N*** cakap ada tiga sahaja. Solat, Mengaji al-quran, dgn Zikir.

me: OOOooooo.

mc : sebab tu kadang-kadang ada kita tengok orang, umur dah tua, tapi perangai kalah orang muda. sebab umur roh dia tak sama dgn umur badan. kadang-kadang pulak kita tengok umur muda lagi,remaja lagi, tapi muka dia, perlakuan dia matang sangat. sebab tu la.

Me : oooooo..

mc : rasanya ada pernah ckp ,ada jugak kaitan dgn zaman kanak-kita. mokcik dulu ayah mokcik meninggal masa umur 12 la. ada ayah kan satu kebahagiaan jugak. tu yang jiwa berhenti kat umur tu je.
     yela. mcm ada benda yang tak cukup. macam mana jiwa nak bergerak kan.

me : a'ahla. ayah kita dulu pun meninggal masa umur kita 14 tahun. mmg rasa semuanya hilang kan. unmoved. literally unmoved.

mocik : tu la. sbb tu kena kumpul kekuatan. doa dgn Allah.solat,ngaji,zikir. kadang-kadang kita solat pun lupa minta Allah berikan kekuatan. dah ada kekuatan, baru umur roh mampu nak meningkat. tapi masa tu budak-budak kan. solat pun cukup tak cukup, ngaji pun kena paksa. hahaha

me : hahahaha. mokcik skang agak-agak umur mokcik dah berapa? hehe

mc : kita tanya dah,hehe. katenye dah lepas 20 tahun la. muda kan?kan? kan? hahaha

me : lol. haha. kita dah lama tak tanya atuk. berapa la umur kite sekarang agaknya.

mc : mesti ade naik. asalkan buat 3 tu, bagi roh kekuatan sendiri.

me : okay.


dalam hati, cukup ke amalan hidup ni . tetiba sedih.


persoalannya, berapa umur anda sekarang? mihmih





p/s : mokcik is married n 30++y/o :D



Tuesday, August 27, 2013

panjang betul dia taip, so share kat sini lah :)


Cerita penceraian aku dgn isteri ni berlaku pd taun lepas . Kitorg da 9 taun kawen , & da ade 2 org anak . Mase tu aku ade dkat office , dapat 1st sms dri isteri . ' Assalam abg , Ina nak mintak cerai dri abg . Harap abg dapat tunaikan . ' Tersentak aku . Knape pulak tibe2 . Aku xblas ap2 sms dri isteri . Jam pulak dah pkul 5 waktu aku bersiap utk ambil isteri balik kje . Sampai ke office die pn dalam roughly pkul 5.30 ptg . Die masuk dalam kereta dan diam . Aku pn mula la bukak suara , ' kita ke tasik titiwangsa nak ? ' . Die jwb ringkas , 'ok ' . Xjauh pn dalam 10 minit dah smpai sebab tempat keje die kat area jalan Ampang . Jalan pn xjem sgat time tu . Kitorg duduk dkat satu pondok . Aku mule bertanye .

Aku : Why so sudden ? Skrg da rase abg xcukup kacak ke ? ( aku cube bergurau )
Ina : Sebenarnye ina da agak letih . Kesihatan abg xpernah baik . Setiap pkul 3 pgi , ina mesti bgun buatkan abg air jus epal utk ubat sakit batu krg abg , tapi xpernah baik . Mlm smlm ina bgun pkul 3 lagi , buatkan air . Smpai ke office plak , pendrive ina rosak , dlam tu ade dokumen yg bos nak , ina dah kne marah . Smpai waktu lunch , ina beli mknn , bihun tu basi plak . Mcm2 hal jdi hari ni . Nak balik tdi , kaki ina terpeleot smpai jatuh kat dpan client . Malu la abg . Ina xcukup tidur , ina nak mintak cerai .

Memang betul . Dah lame tp kesihatan aku xpernah baik . Aku ditakdirkan terkena batu karang . Da mcm kaedah berubat tapi xjugak baik . Da 3 taun . Ubat tradisional . Aku pn xpernah gune alternatif perubatan laser sbb mhal . Jus epal yg aku minum tu cume bole reduce sakit ap yg aku alami ni . Kalau x malam2 aku mesti berdarah jugk la . Financial pulak problem sbb anak aku kne hinggap lelah , so duit byak keluar utk die msuk wad . Aku bgi jawapan utk isteri .

Aku : Abg sbenarnye agak terkedu . Tapi ina da buat keputusan . Abg berkahwin dgn ina bersebab . Klau bukan utk bhagiakan ina , utk spe lagi . Tapi ina xbhagia , abg kne pulangkan balik hak ina . Ina berhak utk lebih bhagia drpd skrg . Abg mintak maaf atas ap yg ina dah lalu ni . Mgkin 3 taun mse abg tgah sakit ni byak buatkan hati ina menangis . Tapi takdir Allah ni abg xboleh tolak . Abg kne truskan jugk kehidupan . Abg tunaikan permintaan ina utk lepaskan ina . Abg redha sbb abg sygkan ina . Ini pn tggungjwb . Tapi mggu dpan abg lafazkan cerai bole ? Lagipn mggu dpan abg outstation , ank2 kite pulak cuti skolah . Takut diorg terkejut pulak bnd yg dtg tiba2 ni . Soal pembahagian anak tu abg xkan berebut . Kite ad 2 anak , abg akan ambil yg sulung , ina ambil yg bongsu . Utk sminggu ni , abg tidur dkat ruang tamu atas sofa . Mgkin anak2 xkan syak sbb abg akan buka tv smpai pgi mse abg tido . Terima kasih atas jagaan ina slame 9 taun ni . Da mcm2 yg kite tempuh . Ina jgn menangis lagi . Air mate ina tu sgat berharga . Bila kita dah xbersama nnt , ina jgn lupe utk tutup suis sterika pgi2 . Lepas ina gosok tudung , ina mesti lupe . Abg xmrah . Kereta kita ni manual , ina dah lame xbwak manual kan ? Esok abg akan hantar utk tuka gearbox auto . Ina boleh pkai kereta , abg pkai moto je pegi kje . Safety first ina , pkai seat belt mse memandu . Ina slalu lupe , tapi abg pkaikan .
Ina : Minggu dpan ? Boleh la , lagipn mse tu cuti skolah , ina akan bwak budak2 balik kg . Ok .

Dalam mse smggu tu , aku tidur dkat luar . Bernyamuk jugk & pnas sbb air cond dkat dlam bilik . Aku jenis tido mati , berpeluh pn lena je tido . Tapi ina tu xpenah lupe utk bgun pagi buatkan aku jus epal utk aku minum , seperti kebiasaan . Da bermcm dvd jugk aku tgk kat rumah tu , walhal xpenah2 tgk dvd slame ni . Cume tau beli je . Tu pn ina yg nak sbb lepak mapley je msti beli satu dvd . Aku dgn die ni xsme taste , mane la aku suke cerita jiwang2 ni . Huhu . Smpailah cukup smggu hari sabtu pagi .

Aku : ina , abg nak cakap sket ni . Dtg dkat abg kejap bole ?
Ina : ye abg , knape ?
Aku : abg da jnji dgn ina abg nak lepaskan ina , abg nak lafazkan cerai .
Ina : hah ? Xboleh abg . Jangan ! Ina sygkan abg . Ina da buat keputusan yg slah . Ina mintak maaf . Kite balik smula ye abg . Ina lupe dgn janji abg , tapi ina xbiase bile abg xde . Org yg boleh fham ina dgn baik cume abg . Ina xkan ulang bnd ni lagi dkat abg . ( Ina menangis . Nasib baik anak2 ad dkat luar rumah , kitorg dkat dapur )
Aku : abg dah lame ampunkan ina . Ina xslah dlam hal ni . Abg pn susah hati bile ina xde . Takdir Allah , tuhan da baikkan hati ina . Abg tipu sunat dkat ina . Sbnrnye abg xde outstation . Abg bgi alasan tu sbb abg nak ina bertenang utk ina fikir balik keputusan ap yg ina dah buat . Abg mintak maaf . Dah 9 taun , abg pn xbiase klau xtgk kecantikan ina waktu pgi tanpa mekap . Abg rase sejuk . Walaupn ina tidur dgn berbagai gaya . Sendawa ina lepas makan , betul2 buat abg tergelak . Lnsung xcover . Tapi tu la , klau ina xnak kat abg ni , abg makin tua makin tampan . Melepas la ina .
Ina : abg niiii . ( ina pn peluk aku ) . Ina shampoo rambut abg nnt nak ? Da slalu rase air tgan ina ni bru la abg xmenggatal .
Aku : Hamboii . Bodek num 1 . Haha .

Alhamdulillah aku dgn ina xjdi bercerai . Takdir Allah hubugn tu slamat dgn masa . Ad care sbnrnye mcm mane aku nak tackle problem ni . Alasan die sbb die letih bgun pgi buat jus epal utk aku . Die kene tau , level die sbgi isteri die terpaksa buat . Aku xpernah pakse , cume aku ni pn org yg susah utk bangun seawal 3 pgi . Huhu . Tapi terpaksa die ni adalah kerja utk Allah . Yelah sbb jge suami kan . Dari hati yg terpakse tu die akan ikhlas . Macam solat . Org yg nak berubah die kne bentuk diri die dgn solat . Die buat dlam keadaan memaksa . Tapi hati ni milik Allah . Lame2 die akan ikhlas & redha . Ikhtiar aku , cume aku berdoa mintak die dilembutkan hati . Standard org perempuan , emosi die ni turun naik . Bile emosi die naik , moral die akan down & marah . Time ni la die kurg sabar . Bile buat keputusan , mmg die akan ikut ape aje yg terlintas . Die akan capai yg mane ade dulu dalam fikiran die . Emosi die xstabil . 

Ina ni agak pelupa . Sebenarnye ade helah knp aku bawak die ke tasik titiwangsa dulu mse die mintak cerai . Kat situ mulanya date kitorg dulu . Waktu tu , Ina tersalah dial telefon . Angka cuma lari 1 je dari num yg die nak dial tu . Die cari Ramli mase tu . Aku bile dgar suara perempuan je , ape lagi . Gune kan lah teknik penyamaran . Lagipn suara die ni sedap didengar sbb suara manje . Lagilah aku lentok . Cume die cakap laju je . Kete die tgah problem mase tu sbb xleh nak start ( kete kancil ni da jual , aku beli kete baru ). Aku bgi die troubleshoot . Tapi die xpndai sbb org perempuan kan . Bab2 ni die xlaju . Kesian pn ade sbb dgar suara die dah nak nanges . Lagilah aku xjdi nak menipu , aku ckap aku bukan Ramli . Aku cakap aku dtg nnt , kalau die sudi . Die dah start risau , tapi aku gtau waktu siang ni . Aku xmungkin nak culik die . Klau die ade rase ragu2 , die boleh jarakkan diri 50 meter dri aku & start menjerit klau nampak aku ni meragukan nnt . Niat cume nak tolong . Aku smpai & jumper battery die balik & kete boleh start . Tapi die xjarakkan dri aku pn , die tgk dgn penuh minat & penuh dgn pertanyaan . Aku pn tanye la , ' dalam kete awak ni ade payung berger x ? ' die tnye ' kenape ? ' . Aku jawab , ' kalau ade , sy nak bukak kaunter pertanyaan kat sini ' . Die kate aku perli pulak . Haha . Kete die mmg kemas & superb wangi . Die bukak pintu kete & ambil air twister mase tu bgi dekat aku . Aku balas , ' Aih xkan ni je . Nasik2 xde ke ? Kot ade jamuan ringan nnt , jgn lupe call pulak . Sy ni kuat makan ' . Tu la 1st aku tgk die senyum & gelak . Memang mengekek . ' Aih minah ni . Ade bela ke , ' tanye aku dalam hati . hahaha . 

Memang betul . Tiap kali gaduh ni , 1st thing yg aku akan recall , mcm mane aku boleh kenal ina ni & knp mesti aku mule bercinta dgn die dulu . Mase tu da berlalu . Bab ni mmg pentg . Itulah resepi knp aku dgn die bole bertahan smpai 9 taun lamenye . Tapi mate die mmg sgat cantik . Mungkin tu sbb knape aku terpikat dgn die kot . Main2 mate dgn aku , mane aku boleh than . Cair terus . Haha

Sblum kawen dgn ina ni , aku da kaji habis-habisan ape watak die . Tapi mse bercinta tu xnampak . Agak tricky jugk , xkn la xde salah lansung . Makan pn elok je sopan . Macam aku makan dgn permaisuri agong plak . Haha . Tapi mse bercinta dulu ina da terkantoi . Aku tgk tudung die ad sikit terbakar . So aku tanye kenapa . Die kate die nak cepat tdi sbb aku da nak dtg . Dri situ sbenarnye aku tau die seorg yg agak kurg sabar . Die xprepare awal sblum aku nak dtg . Org mcm ni die cpat buat keputusan bila die mrah . 

Orgnya sensitif . & die seorg yg simple . Simple tu sbb die suke knekan pkaian yg ringkas . Die xpndai pilih baju . Sluar jeans die pn akak die yg belikan .Die takut pd lipas , so aku agak die seorg yg pengemas . Bwah katil die mesti clear xde brg . Klau x die xsng tido . 

Penyayang , tu pn sbb die bela kucing . Waktu kucing die mati dulu , aku ade & die riba mayat kucing tu . Kucing tu dah berdarah2 , tapi die msih boleh riba . 

Concern , tu pn sbb die tgk budak2 laki xsolat , lepak2 dkat mapley . Die tanye aku dah solat blom , die risau klau aku xsolat , mcm mane aku nak jge die esok2 . 

Family first , mse aku kenal die , die cpat2 bgtau family die yg die tgah berkenalan dgn aku . 

Caring , stiap pgi die xkan lupe utk bgi salam dkat aku & die xnak aku kerja lebih mse sbb takut kesihatan aku terabai . 

Talkative , klau berckp telefon dgn die , 10 minit pn xcukup utk 1 sesi . 

Tabah , die pernah sakit tapi die slalu sedapkan ati kuatkan diri utk family die , xnak family die risau keadaan die . 

Terurus , die suke pd bnd yg wangi , die secara natural xade bau yg mengharukan . 

Friendly , die seorg yg suke b'kwn tapi kdg2 org suke amek kesempatan pd kebaikan die ni .

Rajin memasak , die suke klau bab2 nak suro aku try makan ni . Tapi die ttap xpndai buat nsik grg . Mee grg ok . Lagipn , die ni jenis yg xmakan nasik . 

Cantik , ini yg kdg2 buat aku risau ( jeles memanjang ) . Die ade kacukan korea & die gebu orgnye . Tapi da slmat jdi isteri aku pn . So aku xrisau . She's really a perfect girl to be married .

Ingat bro . Perempuan ni die perlukan perhatian . Kesilapan paling utama , bile ko buat die menangis . Time ni la , cerita yg xde bakal diada2 kan . Sbb die confuse . Org laki ni plak suke buat org perempuan confuse . Bile marah @ kecik ati je diam . Klau yg pnas baran tu , mgkin naik tgan la . Maki2 ke . Ini lansung xgentleman . Alam perkahwinan ni lain . Susah mmg ade , tapi seronok pn ad . Aku kawen dgn ina waktu die msih mude , die bru abes blaja . Pembawakan die agak kebudak-budakan tapi perlahan2 die matang bile da jdi isteri . Byak part yg die akan blaja , secara automatiknye die akan pndai . Contoh , die xpndai gsk baju kemeja dlu sbb die xpernah buat . Aku ajr die gosok , smpai skrg die pndai , baju kemeja aku mmg kemas . Member2 msti tego , ko pkai baju bru ke ni ? Kembg semangkuk sat . Bini pndai jage , mmg tip top lah hasilnye aku ni . Hehehe .

Blanje aku nasik kandar berbuka nnt boleh ? Aku da penat turunkan ko ilmu ni nik . Lauk tambah ye . Haha

~ pengalaman ni diceritakan balik oleh seorg sahabat , kpd aku . Baik sbnrnye utk panduan org lelaki . Secara overall prgi org perempuan lebih kurg sme . Cume tanggungjwb kita utk lebih memahami . Salam Ahad 

************

Friday, August 23, 2013

motherboard laptop rosak. and the Tips.


final year laptop rosak.
redha.
nampak sgt tak berapa nak pandai jaga laptop.
org lain pakai 4 5 tahun ok je. wuwuwu T.T
kite ni baru 3 tahun.

herm...sedih.



















sedih lagi.































sedih lagi.


















oklah. kena fikir solution.
disebabkan praktikal pun kena pakai laptop,
meetings pun perlu laptop,
training pun perlu,
berdoa sahaja ada rezeki lebih.
bajet pun tak tinggi. rm1500 ke bawah. yes. tu je.
sbb byk benda kena fikir. kena beli.
i do believe byk laptop out there will fullfill my specs and have affordable price.
hope duit PT tak delay.
i really2 need to use it.


so, buat research kat internet which one is better,
and jump on this statement :


___________________________________________________________________________________

These ASUS are great for what your looking for. ASUS has the best warranty when it comes to laptops. Some of their models come with a two year warranty with a one year accidental warranty. Keep in mind 17" laptops are not meant to be carried around in backpacks or laptop bags. 
http://www.newegg.com/Product/Product.as…
Core i7 3630QM(2.40GHz) 15.6" 8GB Memory 1TB HDD 5400rpm DVD±R/RWNVIDIA GeForce GT 635M 1 Year Accidental Damage/30-Day Zero Bright Dot

http://www.newegg.com/Product/Product.as…
Core i7 4700HQ(2.40GHz) 17.3" 12GB Memory 1TB HDD 5400rpm DVD±R/RW NVIDIA Dedicated 2GB GTX 765M 1920 x 1080 1 Year Accidental Damage/30-Day Zero Bright Dot

http://www.newegg.com/Product/Product.as…
Core i7 4700HQ(2.40GHz) 17.3" 16GB Memory 256GB SSD 1TB HDD 5400rpm DVD±R/RW NVIDIA Dedicated 3GB GTX 770M 1920 x 1080 1 Year Accidental Damage/30-Day Zero Bright Dot

Brand buying advice

You get what you pay for. Systems with high end parts with low prices are to be viewed with suspicion. They have to cut corners somewhere to get the price down. What cost you less today is going to cost you more tomorrow.

Apple makes a good quality laptop. The problem comes when it requires service or minor upgrades. It is near impossible to do anything with them. They even glue the battery and hard drive down so you can not change it. They solder the ram to the logic board so you can not increase it. They lock up most of the software so your stuck with what they approve.

Lenovo has serious stand behind their product problems. They bought IBM PC division and proceeded to drive the quality of the system into the ground. Their customer service is well below par. They even makes Dell customer service look good. The last and final thing to remember about them is they are a Chinese Government own company. It is up to you if you want to trust them.

Toshiba, Panasonic, Sony should be avoided because of their heavy modification of Windows and the drivers. If you remove some of the bloat they install, you can cripple the system.

Acer, Gateway, and eMachines should be avoided period. Low end system that are driving the race to the bottom.

Dell once made a good system and fell from grace. They are now struggling to regain their place in the market. Customer service is one of many problems with this company.

Alienware are glorified Dells and are more name then product. Priced extremely high for what you get. They do perform but you can get the same for less by looking around, just not packaged to be eye candy to the gamers.

Samsung has a history of using cheap parts in critical areas. Capacitors has been one area Samsung has a known history of going cheap, causing units to fail early. For that reason I would avoid them.

ASUS and HP do not modify Windows as bad as the other manufacturers. They have excellent build quality. They might add a lot of bloat but they also makes it easy to get rid of it.

Ultrabooks are the higher end of Wintel laptops but they have some of the same concerns as Apple. They make it next to impossible to change any hardware in them. Service of them will have to be done by the manufacturers. With most of them, you can not change your own battery or hard drive. They are designed to catch your eye but they are not any more special then other laptops except for the fact that they are slim or thin. Your paying for it being thin and slim. For the money your going to spend on it you can buy a much better laptop with more power.

Hybrids are the worse of the worse. The flip or detachable touch screens are just a disaster waiting to happen.

Never buy an All In One. They are far worst then laptops of any kind to service and they have a higher failure rate. 

Choose wisely.

Source(s):

TWB 35+ years of experience in the service industry. You name it, I have probably fixed it. I did not design it, I did not build it, I did not break it, but I am the one who can fix it. What that means is that I have spent a life time taking these things apart and seeing how they are made. I have seen every dirty trick used by low end manufactueres to bait people into thinking they are getting a good deal. 

The difficult we do right away, the impossible just takes a little longer.

I hear voices, so please be quite so I can listen to them.
____________________________________________________________________________________________________



this source was written 2 months ago. i believed we still can use it for the next plus-minus 6 months.
bukan selamanya ye.
because technology world is changing rapidly nowadays.
ada je yang kena upgrade,change, and newly created.

so, i have narrowed my research,
this is the final four.
jumpa kat forum.

Dell Inspiron 15, i3-2117U + Intel HD4000@RM1299[2.25kg], Win8SL, 2GB, 500GB(5400rpm)
Dell Inspiron 14-3421, i5-3337U + Nvidia GT625M@RM1699[1.99kg], W8, 4GB, 500GB(5400rpm), 6-cell
Lenovo G480, i5-3230M + Intel HD4000@RM1499, 2GB, 500GB (5400rpm), FreeDOS
Lenovo Ideapad G580, i5-3210M + Nvidia GT630M@RM1699, 2GB, 500GB, freeDOS, 1 yr warranty.






but hey, the spec is quite good.

i7 will only run out the battery faster. so maybe i should stick to affordable thing.

if u have any ideas, feels free to drop one. thank you :)




Monday, August 19, 2013





nak buat sistem apaaaaa niiiiiii :(
ya Allah. curahkanlah idea ke dalam kepala ini .








Wednesday, August 7, 2013

about my previous post, i had a long thought about it,
and i decide people are not ready yet to accept that kind of things.
so, dah jadi draft shj. :)

for those who already read it, and interested to know 'when' (insyaAllah) for the time come,just text me.
or pm me.
but please,
ask with an open heart. means, u accept it. without heavy contention.
thank you :)

Friday, August 2, 2013

malaysia ada kucing macam ni tak?? aaaaaaaa T.T