Wednesday, June 26, 2013

i can't sleep.
the fact is,
i am too scared.
scared of everything.
am i do it right?
am i doing the right thing?
am i?
am i?
the questions will never be the same again.

Friday, June 21, 2013

this is about making yourself better for good. not only for marriage.

read from a page in FB.


Oh, sebenarnya saya mahu share sesuatu dari lecturer yang saya hormati. Dalam kelas tadi, ada seorang sahabat bertanya,
"Doktor rasa sesuai tak kahwin muda masa tengah belajar?"
Jawapan Doktor sangat menarik bagi saya.
"Kalau saya ada anak perempuan yang minta kahwin masa belajar, akhlaknya bagus, pengurusan dirinya tersusun, hubungan dengan Allah terjaga, saya akan kahwinkan dia terus. Lebih lagi kalau satu kelas atau satu universiti. Tapi kalau anak perempuan saya yang minta nak kawen tu, hidupnya dengan TV, akhlaknya entah kemana, solatnya di hujung waktu, tentu saya tak bagi."
"Why?" soal saya dalam hati. Kemudian hati saya jawab kembali, "Yelah. Tak bersedia la tu."
Tapi jawapan Doktor cukup berbeza.
"Kalau anak perempuan saya tu, akhlak tak jaga dan saya bagi dia kawen. What do you expect from her husband? A very good husband? Sedang janji Allah lelaki yang baek adalah untuk oerempuan yang baek. Anak perempuan saya belum cukup baek,saya bimbang dia bawa balik calon yang juga tidak baek."
Jawapan yang ringkas,tapi bermakna buat yang ingin bermuhasabah diri.Saya suka pendekatan Dr Ridhwan.
Antara tip laen yang saya berjaya kaut adalah pesanan Dr pada kami.
"Lepas ni bila u all kawen, ada isteri/suami, then suami/isteri u all buat masalah/sakit.. Benda pertama yang u all kena buat adalah solat taubat. Sebab dosa kita,boleh jadi sebab isteri/suami/anak jadi nakal, tak dengar orang dan sebagainya"
Reflecting. It is the concept. Sebelum kita nak tuduh orang lain salah,kita tengok diri kita sendiri dulu bagaimana. Terbaik tips Dr!
# SEBARKAN agar ibu bapa dan rakan-rakan membacanya!
TULISAN : Aidil Sahipaludin 






a soft reminder to me, to you and you.

and so i will not easily forget about this humble reminder. i'll put it here.




Wednesday, June 19, 2013

hati.

akhir-akhir ni
hati sendiri seperti tak tahu
tak tahu mahu buat keputusan
keputusan sendiri

kenapa,hati?

kenapa.

if and only if being a grown up is easy.
this is so much pain.

you love a thing, but then, something in your heart repel it.
it's just like something that is plain stupid or irritatingly serious.
but again, you love it.
arghhhh.

ya Allah
kuatkan hati ini
temankan hati ini
ingatkan hati ini
kerana sekarang lemahnya hati ini
kerana sekarang semuanya seperti hilang.


Thursday, June 13, 2013

omnomnomnom

stolen from 9gag.
sumpah comel
.rasa nak gigit2 je. isk


Sunday, June 2, 2013

boulevard of memories


i am at malacca now.
every roads i take are like boulevard of memories. still frozen. but with more buildings. and pain.

but what i miss the most is the breeze.
the smell.
the home. was home.


i miss the people too. but i cant took my phone and dial some number to say i am here now. i feels like i dont have the right to do that because i was the one who went away.

maybe one day. when everything seems going into places again.