Monday, April 4, 2011

tips untuk hidup #1

well, here some of the tips yang aku dah kaji sepanjang hidup aku untuk hidup yang lebih tenang. at least, dapat la ketenangan sikit.


says,
THANK YOU even it is not needed by that person.
bagi aku it shows tahap kematangan anda dalam sesuatu perkara. atau skop yang lebih besar, dalam hidup.
even orang tu just takat ambilkan barang kau jatuh,takat pen je kan, say it. "THANX."
takat kau mesej kawan kau tgh mlm buta tanya something y remeh temeh, say it.
takat kau pergi somewhere and kawan y ambilkan kau punye homework, say it.
takat diorang tak ada buat apa-apa pon sebenarnya dalam sesuatu benda yang korang (by group maybe) usahakan, just say it. it makes them feel appreciated.
and next time, no doubt, they will be the first one to help you.

well, sometimes, they don't realize we have had say thanx to them, but it's ok.

ade orang lain yang akan balas. jangan risau :) Allah kan maha adil :')



secondly,
says SORRY.
MINTA MAAF.
again, eventhough it is not needed. just say it. perkataan tu mampu membuat orang tu reda kemarahan dia.
perkataan tu mampu buat both party lebih tenang.
perkataan tu mampu tunjuk siapa kau yang sebenarnya.
dari situ orang dah dapat judge kau macam mana.
but,please, minta maaf dan memaafkan dengan ikhlas.
dosa pon kurang. :)


se EGO macam mana pon kau, kurangkannya. tak lama kau boleh bertahan dalam sesuatu komuniti if kau tak jaga hubungan kau sesama manusia.

apa yang aku boleh cakap, kalau kau bergaduh dengan orang semata-mata kau tak boleh terima orang kata radio yang kau pasang tu kuat,menganggu orang lain, aku dah boleh tengok tahap kematangan kau kat mana.

kalau kau mengumpat orang semata-mata kau cemburu tengok dia kawan lebih dengan ketua _____*isi jela pape, aku dah boleh tengok tahap kematangan kau kat mana.


ye, kadang2 amarah melebihi ketenangan. tapi lepas tu kembali normal kan?

so, praktikkan dua ayat magic di atas.
MINTA MAAF.
THANKS. :')









seteruk mana pun keadaan yang kita tengah lalui, ia tetap akan berlalu pergi.

No comments: