Wednesday, April 27, 2011

esok.

saat orang lain dah start satu paper, atau 2 paper,
ok fine,korang dah habes paper. (=,=')



aku baru nak start paper besok.
aku baru nak rasa getar di dada sebab exam esok. :D

abes 11 may.

takde la lambat sgt kan abes? *angguk2

Tuesday, April 26, 2011

seindah yang mana?


seindah yang mana?
hitam tapi kurus?
gemuk tapi baik?
cantik tapi betina?
ramah tapi murai?
pendek tapi kacak?
dungu tapi kurang dosa?
senyap tapi tajam?
sayang tapi dendam?
comel tapi gedik?
gelap tapi manis?

Allah takkan membebankan hambaNya dengan kekurangan.
kekurangan itulah kelebihan.
kalau semua orang cantik sahaja siapa yang nk jadi baik sahaja?
mungkin semuanya saling mendengki mencari siapa y lebih jelita.
kadang2 aku tertanya ,
kenapa Allah jadikan dia kurang sempurna?
mana pelindungnya? macam mana dia tahan di ejek orang.

kau tahan kena ejek setiap hari?
kau tahan dipanggil 3 suku kemana saja?
kau tahan tiada kawan kerana cacat?
mereka lagi hebat.


sempurna wujud.
ada mata,telinga,tangan,kaki, itupun kira sempurna kan.
seindah diri sendiri.

Monday, April 25, 2011

kalau manusia itu tidak punya mulut,bertambah kacau kah dunia?
kalau kata hati boleh didengari,mampukah mereka berkata sendiri?cukupkah ruangnya?kurangkah dosanya?
onar y sudah cukup.tapi masih mahu mencari lagi.manusia.aku.sendiri.

Sunday, April 24, 2011

jadual exam. dan. . . .

TITAS
28 APRIL 2011

INTRO TO MULTIMEDIA
3 MAY 2011

BASIC ACCOUNTING
6 MAY 2011

DISCRETE STRUCTURE
10 MAY 2011

DATA STRUCTURE AND ALGORITHM
11 MAY 2011



again.mengapakah perlu sampai sekarang? isk. nak pergi ke tanak.
urghh


Thursday, April 21, 2011

aku cume nak ckp.|| kebetulan

aku cume nak cakap, life sometimes mmg unfair.and  bagi certain org y kurg menghargai, life slalu sgt tak unfair.kan?
but, for me there's always a reason why something happens n why it does not.

long ago, oh, i dont remember how much long,
someone told me that,
in islam there is no coincedence.
dalam islam tiada perkara yang kebetulan. semuanya telah ditetapkan Allah.
telah ditulis di lohmahfuz.
hanya bergantung kepada kita bagaimana utk mengubah nasib masing2. itu sahaja.

well, terkeluar pasal kebetulan sebab tadi bace kat blog emi.
senanye cume nk cakap kat emi, dlm islam tiada kebetulan. semuanya telah ditentukan oleh Allah dengan sebab yang tertentu.
nak taip kat komen die aku rase malas.
tapi rajin plak kan tulis jadi entry nih.

ngeh3.
ni la emi komen aku. hiohiohiohio

Monday, April 18, 2011

camera

i wonder when i can get my hp.

so i can have camera.

and i can snap2 pic like crazy.

pakai laptop pon bole kan.

i know.

but do you know how malas i am nak pakai tudung for a minute only to snap2 pic in front of lappy.

urghh.

nak snap2 ngan munchkin pon slalu tak dapat.

almost a year pon (*eh lagi 3 bulan. kire jugak la kan? [~~,])

and yes, we still didnt have any pic together.

such a waste taw. T_T

eh, smlm kua g mall.

then i saw someone. with someone.

suddenly feel sad also.

do i need to tell linda? T_T

tell her je la.

that someone with someone tu pakai baju same kunon. ceh.

pandangan terkejut+berapi sket+sad+ah ntah.no word can explain.

me oso sad taw if my fren sad.

*sreet,sreet.sedut ingus.

nak balik tomorrow. perwira have no water. again. hate you perwira.

Saturday, April 16, 2011

sabtu y aku bgn awal.

hari ni tak tahu kenapa aku y bangun awal. apekah? slalu nye liatt betol nak bgn. haha kul 6 da bgn weh.

and hari ni jugak aku baru sedar geng aku sume da balik.

linda zailan sudah pulang ke rumah sudah sekarang. hey!! heppi burfday sayangs!!1

nazi sudah pulang ke rumah malam tadi. dijemput family.

nad pun pulang. yang pasti die takde la minggu ni. T_T fine. semue takde.

emi pon same. balik kl. fine.fine. T_T

wahid pon da gerak pg td. T.T

so, utk mengubat hati yang lara,

ai rase nak keluar lah. boleh kan? kan?




i want a guy that when i said i miss you
he will call me immediately
and say
"dear"
"yes darl, we r on chat right?"
"yes, but you said you miss me. so i called"

Friday, April 15, 2011

penat+malas study || BTN

 well, as a student in uthm  tahukah anda pergi ke kem btn buat kami adalah wajib.

jika tidak pergi makanya ======= tidak boleh graduate. hamek kau. tak bole graduate seyyyy.

jadi sebagai seorang pelajar uthm yang berkaliber lagi berkarisma aku pergi, setelah nama naik di hep.

tarikh: 8 - 11 april 2011
tempat: melaka tropical fruitfarm sg udang, melaka.
masa bertolak; 10 am dari uthm.



so, ape yang mahu di highlight kan di sini ialah itu tempat.


mule2 aku dapat taw buat kat situ aku macam.................................................

"erk, kat sg udang. sebelah masjid tanah je weh. apekehei nye aku nak ber camp di situ? dekat betol ngan uma kat mlake. hahahahha"
*i lived there.was. for a long time. means, di situ aku membesar.
stop.


perasaan : macam pergi bercamping di belakang rumah sendiri. org masjid tanah paham la maksud aku.



aku pergi jugak. setelah diugut dengan ayat, tak pegi tak bole grad. ngengade tol uthm kan?



sampai sane dlm kul 4 kot. ntah. tak engat.
mlm tu taklimat n fon kene amek. kamera pon. so, trick nya di sini, kalau korang ade dua fon, ngaku je korang bawak SATU je paham. boleh je nk berlagak bawak dua tiga fon, pas kau da mengaku nanti die hamek. haha
sebab die kire nanti fon tu ade berape. kamera pon.

mule2 die ckp ngan kitorang ' sape y ade tinggal fon kat bilik pergi amek sekarang.sebab sebelum ni ade kes kecurian berlaku sampai 3 fon kene curi. pekerja kat sini semua dari seberang."
berlari2 la p amek fon.
then,
"sape ade dua fon angkat tgn?"   TENGGGG!!
da ngaku tak bole undur dah. hoho

makan wa ckp dengan lu memang memang mewah. btn beb. tak pernah ade satu lauk.

sama ada ayam ngan daging, ikan ngan ayam, ayam ngan udang n macam2 gandingan lagi lah.

ade supper tu kitorang makan roti canai woh. roti canai pikul 11 malam weh.
roti john pon bole je makan kul 11 kalau kat sane.

pedas jangan cakap. aku da pesan awal2 kat diorang, kat melaka ni jgn amek sambal bebanyak, org sini masak pedas.
degil. tanak dengar ckp aku. baru sesuap da mengagau carik air.
cina ngan india da bising da asal pedas sgt.
ngek. memangla. mlake beb kursus ni. bukan kat batu pahat. bukan kat kelantan. haha

xtvt not bad. bendera kumpulan wajib ade. macam bese. presentation banyak.
alah nanti korang pegi korang taw la.

and yes, persekutuan perlembagan aku dah hafal.
adela 4 5 je. haha.

perkara 3 : agama islam adalah agama persekutuan.

perkara 181; hak raja2 melayu terkecuali

perkara 153: hak istimewa orang melayu.

perkara 11 kot; kebebasan beragama

perkara errrrrr,,.okeh. tak igt dah.


lagi, perkara yang paling menarik btn kali ni *i had once this btn thing in hiskool but i hate it back then.

there are chinese and india too doesnt like kite asyik timbul isu sesama kaum.

antara opinion y aku igt from an indian girl, "saya bersyukur kerana berada di malaysia dan menjadi waganegara di sini. i believe that here is good enough for us utk hidup. tak salah kita saling bekerjasama utk malaysia. tak ada apa yang kita dapat if asyik berlaku isu di antara kaum. for me, bringing the name of the new generation i dont like situation to be like that. just cooperate. and everyone will be happy. saling respect and kita akan dipandang tinggi."

yes. she's true. asyik nk rebut hak kau tetap bukan melayu.
tak pernah berlaku dalam sejarah dunia sebuah negara menawarkan kewarganegaraan kepada kaum negara lain. and malaysia bagi. sebab mereka tak nak balik. dah senang kat sini. and ada y negara mereka taknak mereka balik. kalau la masa tu malaysia tak nak jugak, where's on earth you wanna go?

be grateful malaysian.

ptg isnin da kembali semula ke batu pahat. and aku terlepas presentation public speaking. yes. memang suke.
urghhhhhh

Thursday, April 14, 2011

minggu ini.

minggu ni memang penat.

skrg jam menunjukkan pukul 8 pagi.

dan baru sampai dari library.

bukan pergi library ye.

alhamdulillah. siap pon segala bagai project tuh.

tapi tok multmnedia je la.

DSA tak tahu khabar beritanya lagi. sobs., T.T

DSA stands for Data Structure and Algorithms.

kalau budak mechi tgk, msti macam, "eleh, algorithm je."

"otak ang!!"

kau amek engine. memangla. aku ni coding2 segala bagai.

aku nk tgk ang lepas tak takat C++ tuh. budak mechi amek kan.? haha

good luck la sape y amek n bakal amek ye.

besela. bende baru.

oh.lupe nk bagitaw. C++ tu basic ye. aku pon dapat B JE.

YES.lepas ni pergi jumpa en.helmi lagi.

aku memang suke g jumpe die kat city campus tuh.
orang kate ape, merapatkan silaturrahimmmmmmmmmmmmmmmm
ni kalau encik helmi reject lagi aku tak tahula.
oh.ade certain thing jugak y da taMBAH. nantil2la.
baru satu ni. ade lg 5 beb.ahli len buat.


aku tgh igt ape aku nk buat jap lagi.

omaigod.omaigod.
aku tak study tok test dsa lagi sok.
amek buku dsa kat nad nak p fotostat.
then, titas pon kene,.
arghh.macammane titas aku bole ilang.
notes dsa y paper tu lagi.
account lagi.
alamak. discrete beb. discrete aku tak bukak lagi.
hoyeaahh.
next week da study week weh.


ya Allah, kau berikanlah kekuatan untuk aku selesaikan semuaaaaaaaaanya perkara diatas itu selesai.
amin amin ya rababl a'laminnnnn.





ye,
dalam dunia sebenar pon aku memang jenis kalut.

Monday, April 11, 2011

sweetsour.

i'm back :)

tired but  not as much as daki gunung nuang tuh.

and actually,

BTN camp is not bad.

i love u MALAYSIA.

and yes,
i just know what is perlembagaan persekutuan after that.

:)

i miss u.

Tuesday, April 5, 2011

aku pon ada limit.

aku emosi sekarang ni.
emosi dengan segelintir orang yang di mana tahap kematangan diorang tak seiring dengan umur.
hell yeah, aku pon tak berapa nak matang, tapi aku tahu la nak respect perasaan orang lain. aku tahu jaga limit perkara apa yang boleh dibuat dan tak boleh dibuat dengan certain orang.

straight to the point.
dalam ramai2 kawan aku, mulut kau la yang paling fuck sekali kan.
depan aku sgt baik.
belakang aku, phehhhh.

aku rasa kau nak semua oran fikir pasal kau dulu, baru orang lain.
sebab hal kecik je pon kau nak mengata.
hey, kalau semua tempat kau nak pergi kena berteman, kena ada orang take care, memang aku yakin sape yang tahan ngan kau type2 mulut macam kau jugak.
pergi beramai2, balik kurang sorang pon kau nak bising kan.
yelah, kau sorang je yang kesunyian nanti kalau semua takde.

ada sebab kenapa orang nak dan tak nak.

jaga mulut kau boleh tak?
aku punyala usaha jaga hati semua orang tapi mcm shit ah hal kecik dah nak mengata aku.
ke kau jeles dengan apa yang aku ada sekarang?

serius beb, mulut kau lah yang paling cibai aku penah jumpe.
oh lupe, sebelum kau ada sorang.
punye la aku bersyukur aku tak jumpe die lagi.
mungkin Allah bagi aku dugaan kenal orang macam kau.

emosi.
lantakla.
sape2 terase ke?
sape suruh makan cili?
untuk someone else,
hidup aku aku da biasa buat benda tanpa kawan.
means, if aku nak pergi makan sorang2 pon ku tak kesah.
aku tak menanges dan tak mengata macam orang tu kalau tak ada orang nk teman kan dia.
sebab aku sedar, kalau semua benda aku nk buat dengan kawan, memang keje aku tak jalan,
memang aku tak berkembang.
aku anak sulung. mungkin sebab tu y mendorong aku lebih berdikari. kadang2 lebih selfish dari orang lain. sebab aku yang kena jadi kukuh dulu dalam hidup. kau? ada kakak, abang, ayah nak tanggung kau.
aku ni ayah pon tak ada.
sebab tu aku tak kisah pon kalau aku takde kawan nk g mandi, nak g makan, nk g library. 
sebab kawan boleh dicari. highlight,
kawan boleh dicari.
kat mana je weh kalau kau pandai bawak diri.

ye,
kawan memang penting,
tapi tak ramai yang akan jadi kawan.
1/10 je yang akan jadi kawan. yang lain kawan-tapi-belakang-kau-mengumpat-pasal-kau-kat-orang-lain-sebab-tak-puas-hati-pakwe-kau-selalu-kluar-dgn-kau. 
lepas tu esok terus boleh bertepuk tampar dengan kau sebab dia tak ada geng lain yang kamceng bole buat kawan lagi.

ini dunia. ini lah hidup.
nak hidup kene pandai beb.
well,
at least dosa aku dalam menyakitkan hati orang kurang.
eh.aku sedang buat.
itupun kalau kau terasa kan.

and, one more thing,
aku ckp benda ni tak bermakna aku tak suka berkawan, aku tak suka beramah mesra,
aku pon ada kawan baik, ada kawan jauh, kawan dekat,
tapi aku kurang berminat gelojoh bersama2 dalam semua benda.
menangis pon bukan semua yang datang tenangkan.
gagal dalam hidup, bukan semua yang datang bagi sokongan.



so please, tinggikanla tahap kematangan kau tuh.
susahkan kalau cakap dengan orang yang dah biasa hidup macam tu.

selalunya orang macam ni kalau esok,
anak dia yang gaduh dengan anak jiran sebelah, dia yang datang pergi gaduh join sekali.

ataupun kalah main bowling kelapa dalam sukaneka taman,
cakap partner dia yang tak reti main. heboh satu taman pulak tuh.









mulut aku pon macam shit kalau ada orang buat shit ngan aku.
maaf mak,
mak memang da didik akak dengan elok, buat baik dengan orang n vice versa, jgn kacau org n vice versa,
tapi ni melampau.

tenangkan diri.
nak tidur tp esok test.






Monday, April 4, 2011

tips untuk hidup #1

well, here some of the tips yang aku dah kaji sepanjang hidup aku untuk hidup yang lebih tenang. at least, dapat la ketenangan sikit.


says,
THANK YOU even it is not needed by that person.
bagi aku it shows tahap kematangan anda dalam sesuatu perkara. atau skop yang lebih besar, dalam hidup.
even orang tu just takat ambilkan barang kau jatuh,takat pen je kan, say it. "THANX."
takat kau mesej kawan kau tgh mlm buta tanya something y remeh temeh, say it.
takat kau pergi somewhere and kawan y ambilkan kau punye homework, say it.
takat diorang tak ada buat apa-apa pon sebenarnya dalam sesuatu benda yang korang (by group maybe) usahakan, just say it. it makes them feel appreciated.
and next time, no doubt, they will be the first one to help you.

well, sometimes, they don't realize we have had say thanx to them, but it's ok.

ade orang lain yang akan balas. jangan risau :) Allah kan maha adil :')



secondly,
says SORRY.
MINTA MAAF.
again, eventhough it is not needed. just say it. perkataan tu mampu membuat orang tu reda kemarahan dia.
perkataan tu mampu buat both party lebih tenang.
perkataan tu mampu tunjuk siapa kau yang sebenarnya.
dari situ orang dah dapat judge kau macam mana.
but,please, minta maaf dan memaafkan dengan ikhlas.
dosa pon kurang. :)


se EGO macam mana pon kau, kurangkannya. tak lama kau boleh bertahan dalam sesuatu komuniti if kau tak jaga hubungan kau sesama manusia.

apa yang aku boleh cakap, kalau kau bergaduh dengan orang semata-mata kau tak boleh terima orang kata radio yang kau pasang tu kuat,menganggu orang lain, aku dah boleh tengok tahap kematangan kau kat mana.

kalau kau mengumpat orang semata-mata kau cemburu tengok dia kawan lebih dengan ketua _____*isi jela pape, aku dah boleh tengok tahap kematangan kau kat mana.


ye, kadang2 amarah melebihi ketenangan. tapi lepas tu kembali normal kan?

so, praktikkan dua ayat magic di atas.
MINTA MAAF.
THANKS. :')









seteruk mana pun keadaan yang kita tengah lalui, ia tetap akan berlalu pergi.

Sunday, April 3, 2011

anda kenal saya sebagai siapa?

anda kenal saya sebagai siapa?

Answer here

bENGKeL phoToShoP&flASh || foOd PoiSOniNg

alhamdulillah..
semalam selamat menjayakan bengkel adobe photoshop and flash di makmal komputer perwira.

mase plan buat bende ni satu je aku risau dulu, "adeke org nak join?" "am i capable to handle all this?"
frankly, byk y aku tak buat sbnrnye, huhu., sebab aku blur dgn ape y perlu dibuat,
tp smlm, alhamdulillah la. everything was great. nothing much happen. except dengan ketidakhadiran mikrofon membuat kan student y dok blakang tak dgr sgt ape y tenaga pengajar ckp.
well, it still good. pic ade but aku takde dlm pic. sobs.
pic from suhaira.



unfortunate thing for me, after that lunch at perwira cafe, my stomach felt very uncomfortable. rase sgt2 lemah perut ni. aku da rase len macm.
start kul 2 lebih aku da nk ke tandas then kul 3 ketua biro suruh balik if aku tak sihat.
 mula2 aku tahan gak tp tak tahan weh. da la pening. badan sengal - lemah.
aku balik terus demam.
smpai menggigil2 kot. ntah knpae ntah mase tu. makan panadol soluble sebijik y mat bagi trus aku tido berselimut 2 so dpt berpeluh cepat.
kul 5 da ok sket. aku kua gak. nk gak jenjalan. haha. gile keras kepala kan?

but then, balik dr tgk bola "uthm vs kkpp" (uthm menang 2-1 ouh) pergi lagi skali makan kat perwira, theb, balik tu trus demamm balik. menggigil2 kot.!

sweater da pakai. selimut da 4 HELAI. BANTAL 2 kat kaki. kipas da tutup. BUT STILL AKU MENGGIGIL2 SAMPAI MULUT TERKETAR2. aku call terus mak+ mr robert patz.

memang rase nk mati ah time tu. siyes. gile ape bole menggigil lagi after selimut berlapis2 macam tu. ni bukan kat cameron highlands pon. kat parit raja y panas tambah dngn asap kilang lagi tuh.

at the end, diacari kete gak nak bawak aku g klinik. sobs., T_T  =)
bawak skali mat ngan nor. naya je kang kalau aku kene masuk wad ke ape t. takkan la mdia y nk jage.

but in that car, aku kurang la.
mane taknye, hari tu ja telan 4 bijik panadol. sebelum naik kete aku telan 2 bijik.


y paling hawau kitorg carik klinik sekitar parit raja smpai taman kelisa sume tutup. rupe2nye depan simpang perwira tu ade satu klinik bukak. time tu lg stgh jam je nk kul 12 da., isk.,isk.,

smpai,daftar,tggu jap, jmpe doc, then he said,



" awak keracunan makanan ni. takpe, saya bagi ubat bla bla bla bla....."


well, impaknye smpai hari ni. ku tak selera nk makan kat perwira n td pon g makan kat tdi.
n aku mkn sgt sikit. sebab rase nk muntah tgk minyak2, lauk lemak kuning, n tgk nasik pon aku loya.

why eh?

Friday, April 1, 2011

move on.

move on.
move on will be the hardest think when you can't let go the past.
i wonder if we never had a past.
do we will be better or just good.

i hate to say this,
 but i miss my old life.
that's all.
i wanna be me again.
the confident, the camouflage , the excitement , the benign ways , and the good things.
well, i don't say now is not a good thing,
it just it would be better if i accept all this first.
i am trying very hard to accept+like+adores this subject.
dear Allah, help me.
i really need Your support, Your bless, Your strengh.

since final is just et the end of this month, i just hope i can cover my pointer for the last sem.
please send someone who knows how to manage this Allah.
or at least., give me the passion, the spirit, to do all this .
:)


__________________________________________________________________________


i don't know if you read this.
i hope not.
coz i would be like blushing - f.o.r.e.v.e.r - hahaha
thanx for being so concern.
thanx for being such a heart melted.
thanx for feeling exited seeing my mom with those water melon. eventhough u haven't coz she's didn't managed to go home on time since she's out of town.
thanx for being "the mengalah one" for me. sorry.. i always want to win, if not, u have to persuade me.for hours.
thanx for being the matured one.
thnx for spending, your time, money, energy on me even you are tired so much after those classes, bengkel, assignment, test, quizz. 
sorry.,, T_T
















i miss my mom.my adik -adik.wanna go home.
what a good sister am i right? :)
you are so adorable,yana.   ^_ ^
haha

dad, another two weeks, genap 6 years you left us.
genap 6 years i live independently without you.
syafiq is doing well. he's in MCKK right now.
nili's ok. at least we are living good.
both of them got 8A's for their pmr too :)
isn;t that great? :)
ayong n iwan are adorable.they grown ups.without you.
it;s ok.
coz Allah loves you more.that's why he takes you first.
may Allah always with u dad.
Al-fatihah.