Tuesday, March 15, 2011

too much.


when it is too much.
you will feel like it is not true.
you will feel like you aren't real.

you feel bad.
you feel hard.
absurd.
lame.
raw.


that is what this heart struggling for.
i want you here 24/7.

but suddenly, we both realize we can't stand it anymore.
we need to stop.
we need to cool down.
if not, things will become bad.
maybe worst.


how funny it is we choose to back off not because we had a fight,


 it just because we had too much of- compassion.

and it is not the time.
not the perfect time.
terlalu awal.
belum tiba masanya lagi.


simpan perasaan itu.
sekejap sahaja.
bak kata anda, mr robert patz, "pejam celik pejam celik da 3 4 tahun."

i'll try.
no.
i want. i will.
too much others thing.
well, we'll solve others first.

then, this. this compassion.
one at a time.





insyaAllah.







"Have you ever heard the word "compassion"?Setia boleh jadi macam-macam setia.Seorang isteri yang setia di rumah pun kalau takde compassion lelaki jadi bosan gak.Siapa nak kalau balik rumah je kena bebel macam-macam and then nak lepak dengan kawan tengok bola pun dah bising.Cun la macam mana pun - lelaki tak boleh blah gak.

Compassion means you're inside him and he's inside you.Macam mana pun kau akan buat dia akan cari kau jugak.Setia je is not enough.Setia bagi aku macam anjing dan tuannya - kau tetap setia tapi akhirnya kau tido luar rumah jugak.Compassion is a better word.

So macam mana nak bercompassion ni?Bila kau fall in love - inilah benda yang paling susah nak buat - emotionally attached.Selalu bila lelaki fall in love dengan perempuan - dia akan pandang boobs or peha or muka dia comel whatsoever.Ada jugak sebab dia ni baik - bukan takde.But cantik or baik it's not enough for love.Emotionally attached ni adalah perkara paling susah nak buat.Kau harus ada something yang kau share - emotionally.Setakat "awak pun minat aiskrim strawberry jugak ke,saya pun" atau "saya suka awak sebab awak penyokong Liverpool yenuwa yenuwa oh yeah" pun tak cukup jugak.........

.........Aku pernah lepak dengan seorang pemandu teksi dengan anak dia yang ada serebrum disability(bahagian otak mana aku tak tau tapi ia tak boleh mengawal bahagian pertuturan dengan kognitif kalau tak silap).Umur pemandu teksi ni dah dekat 53 tahun,dan isteri dia dah meninggal kira-kira 6 tahun yang lalu.Aku ada tanya dia - kenapa tak nak kahwin baru lagi untuk jaga anak dia?Jawapan dia mudah - dia rasa takde perempuan lagi yang boleh share problem and emotional macam dengan arwah isteri dia.Aku sangat faham dengan pemandu teksi tu.Aku tanya dia takkan takde perempuan nak kat dia,pasal dia pemandu teksi ke takde orang nak - dia cakap bukan takde orang yang nak.Yang cantik - yang pandai,janda bekas kepada Datuk pun ada yang nak kat dia.Tak tau la dia temberang atau betul - the point is,dia rasa perempuan yang dia jumpa takde compassion macam arwah isteri dia."






copied from

1 comment:

MaT_MaTuN said...

u can do it..tpi..rober patz ckp bm????hahaha..
(^_^)